I Ville Vesten

(Artikkelen inneholder sponsede lenker)

Familien Macahan, er historien  om en enke, hennes svoger og deres familie som «tvinges» til å utforske nye territorier, lenger vest, når den amerikanske borgerkrigen bryter ut.

De flykter først og fremst for å komme seg unna kampene og for å unngå at også sønnene til den ferske krigsenken innrulleres i hæren. Og de må fortsette reisen vestover fordi Luke, den eldste av sønnene får en dom for desertering på seg, noe som i praksis betyr dødsstraff om de ikke flykter.

Les mer: I Ville Vesten

Hvor kan jeg se Familien Macahan?

I Ville Vesten har vært utilgjengelig lenge, men nå kan du se den på TV igjen. I mars 2022 ble serien lagt ut på Viaplay, som du kan se gratis med Altibox poengene dine

Historien om How The West Was Won

Historien om hvordan TV-serien i Ville Vesten ble skapt kan deles opp i fire akter, og det skulle gå 20 år fra begynnelsen med akt 1 til serien endelig ble vist på norsk TV første gang på begynnelsen av 80 tallet.

Vi begynner allerede i 1962. Da ble det spilt inn en stjernespekket kinofilm som het «How the West Was Won» (på norsk «Vi vant ville Vesten»). En episk langfilm som varer i nesten 3 timer og har navn som Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart og John Wayne på rollelisten. Filmen fikk tre Oscars men ikke for skuespilleriet. Den fikk Oscar i de tekniske øvelsene klipp og lyd og dessuten for beste originalmanus.

I tillegg til de tre kategoriene filmen vant, ble den også nominert i 5 kategorier til. Beste film, scenografi, kinematografi, kostymedesign og beste musikk.

Det er en god film og er du glad i westerns, filmhistorie eller rett og slett glad i gamle filmer som tar seg tid med å fortelle en god historie bør du skaffe deg denne. Den koster en hundrelapp på blu-ray (med forbehold om prisendringer). Og filmen er «restaurert» og kvalitet på både bilder og lyd er god. Du finner den her. Om du er glad i westernfilm og ikke har The Wild Bunch og Pale Rider fra før så får du også How The West Was Won i en prisgunstig samleboks sammen med disse to filmene. Også boksen er for blu-ray.

Kapittel 2, Familien Macahan

Heller ikke i «gamledager» var man fremmed for å lage oppfølgere til suksesser, men i stedet for å lage How the West Was Won 2 ble det laget en tv film, i 1976, som ble kalt «The Macahans», eller Familien Macahan på norsk. En noe billigere produksjon denne gang med James Arness (også kjent fra Kruttrøyk) i hovedrollen som onkel Zeb Macahan og Bruce Boxleitner i rollen som nevøen Seth Macahan. Jo, men, sier du kanskje nå, om du så serien på 80 tallet. Spilte ikke Bruce Boxleitner Luke da? Joda, de skiftet navn på han i serien. Seth og Luke er samme person.

Filmen Familien Macahan er dessverre ikke med i den pakken som legges ut på Viaplay i disse dager. Jeg ser den er til «leie» på Amazon for to dollar, men jeg har ikke sjekket om den er tilgjengelig i Norge eller om du må «styre med» VPN. Jeg fant den også gratis på en «luguber» nettside som jeg ikke har lyst til å linke til.

«The Macahans» var også tilgjengelig i en DVD boks som kom i rundt 2010 tror jeg. Denne er ikke til salgs lenger men du kan prøve å få tak i den brukt. Har du sonefri eller amerikansk DVD-spiller og klarer deg uten norsk tekst kan du kjøpe den amerikanske versjonen av sesong 1, der er «The Macahans» inkludert. Du finner den her

Det er ikke nødvendig å se Familien Macahan for å ha glede av resten av serien for i det er lagt inn en del «tilbakeblikk» i serien, men den setter deg inn i forhistorien så det er greit å få den med seg. I TV filmen får vi bla.a. vite mer om hvordan Zebs bror døde og hvorfor Luke er ettersøkt.

Så til kapittel 3 i historien. TV-filmen om Familien Macahan ble en suksess så skaperne bestemte seg for å lage en miniserie som oppfølger. Tre episoder hver på halvannen time ble spilt inn, og disse regnes som sesong 1 av serien når den nå legges ut på stream.

Også miniserien ble en suksess så de bestemte seg for å fortsette med en full sesong, og det ble også laget en sesong til etter det før hele historien var fortalt. Det ble spilt inn 10 og 11 episoder, hver på halvannen time i disse to sesongen. Det er disse til sammen 24 episodene Viaplay har lagt ut for strømming.

Duane Loken, Ulvefot

Husker du Duane Loken? Eller Løken som faren, eller farfaren hans opprinnelig het? Det gjør du sikkert om du husker tilbake til tiden da «I ville vesten» ble vist på NRK.

Duane Loken er en halvt norsk, halvt indiansk skuespiller som hadde en liten rolle i «How The West Was Won». Jeg tror han bare var med i en episode. Men vi nordmenn elsker jo amerikanere med norske aner så Duane ble kjendis han.

For han var det nok litt uventet for det gikk tross alt noen år fra serien ble innspilt til den ble vist i Norge. Plutselig ble han «filmstjerne» i lille Norge Duane og ble intervjuet av norsk TV, aviser og ukeblader.

I ville vesten ble sendt noe år tidligere i Sverige enn i Norge, og også i Sverige var Duane populær (de trodde vel han var svensk, men han er norsk altså 🙂 ).

I Sverige sang han i folkeparkene og han spilte han inn plate, «No Sweat» sammen med noen svenske musikere. Så da han fikk kjendisstatus i Norge noen år etter, var platen klar og det var bare å melke suksessen. Og de gjorde han, og han turnerte jevnlig rundt i Sverige og Norge i en 5 års tid. En av sangene på platen, «Hiding From Love» er forresten skrevet av den da helt ukjente Bryan Adams. Platen ligger på Spotify om du vil høre den

Duane Loken var for øvrig ikke den eneste «norske» som var med i «I ville vesten». Brit Lind «frå Sauda, same plassen som Bjørn Eidsvåg komme frå» spilte Erika Hanks. Jenta som Luke «redder» i første episoden, når han blir skutt. Jeg kan ikke huske at det ble gjort noe nummer i media at hun var norsk. Mulig det kommer av at det skjedde så tidlig i serien at vi ikke var helt «varme»

Skuespillere i «I Ville Vesten»

Det var litt av en rollebesetning med bla.a. en del «skurker» eller fiender av noen i familien og som ikke overlevde så lenge :-). Her er noen av de viktigste skuespillerne. For å beskrive det «familiære» tar jeg utgangspunkt i Luke

NavnRolleHvem var det
James ArnessZeb MacahanLukes onkel
Bruce BoxleitnerLuke Macahan
Fionnula FlanaganMolly CulhaneLukes tante
Richard KileyTimothy MacahanLukes far
Kathryn HolcombLaura MacahanLukes søster
William Kirby Cullen:Josh MacahanLukes bror
Vicki Schreck«Jessie» MacahanLukes yngste søster
Eva Marie SaintKate MacahanLukes mor
Lloyd BridgesSheriff Orville GantGir Luke jobb
Ricardo MontalbanSatangkaiindianerhøvding
Elyssa DavalosHillary GantDatter til sheriffen
John ReillyJeremiah Taylor

Visste du forresten at Bruce Boxleitner (som spilte Luke) var gift med Kathryn Holcomb (som spilte hans søster Laura) da serien ble spilt inn. Og at han deretter ble gift med Melissa Gilbert som var med i Det Lille Huset på Prærien.