Å velge autentisk mat til 80tallsfesten kan være litt vanskelig, en av grunnene er at det som den gang da var eksotisk, nytt og spennende, i dag er fryktelig «harry», og simpelt, f.eks. frossenpizza og spagetti med kjøttdeig og ketchup.
Ta gjerne utgangspunkt i ostebordet, det er tidløst. Og kombiner det med litt annet vomfyll, som minipizza, gryterett eller grillet kylling.
Noe av det vi spiste på 80-tallet.
Gryterett
For å sitere Øyvind Mund i «Gyllene Tider»: «Da var gryterett eksotisk». Gryterett med ris er enkelt å lage til mange personer, og er også autentisk.
Pizza
Frossenpizzane kom inn i butikkene rundt 78, men det var først på 80tallet at det tok av. Nå spiser vel de fleste frossenpizza minst 4 ganger i uka i utgangspunktet, så det er vel ikke den helt store festmaten. Men en hjemmlagd pizza med kjøttdeig, tomatpure, annanas og ost er «autentisk», og vil sikkert slå an.
Terteskjell med fiskeboller
En tragisk rett, men folk spiste faktisk dette til fest, som forrett. Fiskeboller, i hvit saus, som ble piffet litt opp med grønne erter, evnt. grønnsaksblanding og/eller hermetisk asparges. Det blir litt bedre om det brukes reker i tillegg. Vanlige fiskeboller blir for store til dette, så du bør bruke «suppeboller», evt. oppdelte fiskeboller. Det går også greit med fiskepudding skåret i terninger. Du finner oppskrifter på nettet, søk på «Terteskjell med fiskeboller»
Aspik eller kabaret
Igjen en merkelig rett. Aspik er en slags salt gele. Om du har spist skinke fra boks, så er aspik den gelene som er rundt skinken. I en kabaret la man for eksempel reker, grønne erter, evt. grønnsaksblanding, oppdelte hardkokte egg, hermetisk asparges og fiskepudding i en puddingform, deretter ble det helt over aspik. Etter at det stivnet ble kabareten hvelvet over ett fat slik at vi så ingrediensene gjennom den gjennomsiktige geleen. Det ble laget både porsjonskabarer og store som ble skåret i stykker som en kake. Serveres med majones/remulade.
Om du lager flere retter eller har koldtbord er det gøy å gi gjestene en smak av 80-tallet med en kabaret, men ikke inviter til fest og server bare dette
Moussaka
De greske øyer ble et populært reisemål, og moussaka ble en populær «lørdagsrett». Det går greit å servere Toro varianten på 80tallsfesten, for det var den som ble brukt. Auberginer var ikke så enkelt å få tak i.
Pasta
Lasagne, spaghetti og kjøttdeigsaus og makaroni og skinke var nytt og spennende tidlig på 80tallet. Og lasagne funker på 80-talls fest
«Kinamat»
Ble populært fra midten av tiåret.
Taco
Kom for fullt på slutten av 80tallet, men på vestlandet kom det før det. VI hadde amerikanske oljearbeidere og nordmenn som fiske i amerika og tok maten med seg hjem.
Ostebord
Ostebord m/diverse ostetyper og frukt.
Grillet kylling
Enkelte butikker fikk grill, og grillet kylling ble veldig populært.
Kalkun
Kalkun kom for fullt som festmat rundt 1983.
Dessert
Frisk «eksotisk» frukt er også litt 80talls. Sharon, mango, kiwi, pasjons o.s.v. kom ikke i butikkene før på 80tallet.
Hermetisk fersken og vaniljeis er også autentisk 80-tall og veldig enkelt, billig og godt.
Freia gele og puddinger. Er det en rølpefest er det kanskje en ide å blande sprit i geleen. Kok gele m/halve vannmengden. La den avkjøle seg til 30-40 grader. Tilsett sprit, tilsvarende ca halve vannmengden. Du skal altså bruke ca 25% mindre væske enn det som står på pakken, ellers blir den ikke stiv.
«Spritmelon» er en annen rølpevariant. Skjær et rundt hull i toppen på en vannmelon. Grav litt av kjøttet ut med en teskje eller bruk en «kjerneutstikker». Sett den i vasken med hullet ned og la den stå å renne av seg etpar timer. Etterfyll med vodka eller rom i hullet, og fyll på etterhvert som spriten trekker inni fruktkjøttet. Skjæres i båter og serveres som «vanlig» vannmelon.
Her er tips til flere 80talls drikkevarer