Adventskalender på TV

Jeg tror at de fleste som var barn på 80 tallet først og fremst forbinder julekalender på TV med Jul i Skomakergata, som gikk i reprise, flere ganger, men det kom også noen flere serier på siste halvdel av tiåret.

Les mer: Adventskalender på TV

I 1986 ble Teodors julekalender vist. Programleder foruten Teodor (Birgit Strøm) var Eli Rygg som på den tiden var «kjendis» p.g.a. av sin rolle i serien Portveien 2 som gikk på stort sett alle hverdager resten av året. Vi slapp ikke helt unna Jul i Skomakergata dette året heller for en av gjestene var «Jens Petrus Andersen» (Henki Kolstad) og også Halvdan Sivertsen og Labbetuss var gjester.

I 1987 viste NRK Portveiens Julekalender som vel strengt tatt var «vanlige» Portveien episoder med juletema.

I 1989 kom «Vertshuset den gyldne hale», en forholdsvis stor produksjon med ett større persongalleri og de kjente skuespillerne Kari Simonsen og Per Jansen i hovedrollene. Manusforfattere var Grete Høien og Gudny Hagen. Grete Høien hadde også regi. Gudny Hagen skrev utover 90 tallet manus til flere andre julekalendere som Jul i Blåfjell, Amalies Jul og Jul på Månetoppen. (Gudny Hagen på Wikipedia). I Vertshuset Den Gyldne Hale ble det brukt tegnspråk

Oversikt år for år:
1980 Ingen
1981 Jul i Skomakergata (link Wikipedia) (Se på Nrk)
1982 Ingen
1983 Ingen
1984 Jul i Skomakergata (reprise)
1985 Ingen
1986 Teodors julekalender (link Wikipedia) (Se på Nrk)
1987 Portveiens Julekalender
1988 Jul i Skomakergata (reprise igjen)
1989 Vertshuset den gyldne hale (link Wikipedia) (Se på Nrk)

Om julekalendere og julefilmer på DVD