Pelle Parafins Bøljeband

Det kom tre serier med Pelle Parafin og hans «Bøljeband». Alle tre ble sendt på NRK litt over 7 på lørdagskveldene som en avslutning på ungdomsprogrammet halvsju.

Serum Serum

Serum Serum

I 1980 kom serien «Serum Serum», hvor «jentene» blander sammen ett «Serum» på kjemisalen. Ett serum som skulle gi dem fyldigere stemmer slik at de kunne synge i Bøljebandet. Isteden slumper de til og finner opp ett stoff som gjør at de som puster det inn er nødt til å snakke sant. Ett sannhetsserum. Du kan se serien hos NRK

Automatspøkelsene

Bøljebandet øver i kjelleren

Pelle Parafins Bøljeband og automatspøkelsene var serie nummer 2 om «Bøljebandet» og kom i 1981. Denne serien handler om Audun Automat som er i ferd med å bygge opp en «kjede» med spillehaller. Kjelleren som bandet øver inngår i Auduns planer, men bandet tar opp kampen for å beholde øvingslokalet sitt. Serien kan du se hos NRK

Musikken fra de to første sesongene kom på LPen «Pelle Parafins Bøljeband» (Spotify spilleliste under), men av en eller annen grunn var ikke tittelmelodiene fra serien Serum Serum med. Den finner du her

Randi og Ronnis restaurant

Randi og Ronny

Randi og Ronnis restaurant er den tredje serien om Pelle Parafin og den ble vist i 1986.

De to tyvene Randi og Ronny ble lokale «småkjendiser» etter jobben de gjorde som livvakter for Bøljebandet i serien om Audun Automat. Og det er ikke lett å være tyv når alle kjenner deg igjen, så de bestemmer seg for å satse på en ny karriere. Som restauranteiere.

Selv om Bøljebandet er med her og så er det mer fokus på Randi og Ronny. Og Bøljebandet er også i ferd med å gå i oppløsning når trommeslager Guttorm Grevling slutter for å flytte til Tromsø. For å finne ny trommeslager arrangerer det audition, og det er en legendarisk scene, du finner den her (ca 10 minutter uti episoden). De som stiller til audition som trommeslager er Carl I. Hagen, Albert Nordengen, Sigurd Allern, Roger Ruud, Labbetuss, Bjørge Lillelien, Anita Skorgan og Ivar Dyrhaug. En fin samling kjendiser fra midt på 80 tallet der altså

Det viser seg at Kåre Kelner som jobber som nettopp kelner på Randi og Ronnis restaurant er en brukbar trommeslager. Bandet er reddet og de tar jobb som husband på restauranten. Serien ligger på NRK. Du finner den her

Det ble gitt ut plate med musikk fra Randi og Ronnis restaurant, men den ligger ikke på Spotify og jeg finner den heller ikke på Youtube. To av sangene er gitt ut på en samleplate

Snipp snapp snute for Pelle

Randi og Ronnis restaurant som ble den siste serien fikk på ingen måte samme suksess som de to foregående og det er det nok mange grunner til. For det første gikk det for lang tid mellom Automatspøkelsene og Randi og Ronnys restaurant, 4-5 år. For å ta meg selv så var jeg 9 da den første serien kom og 14 da den siste kom. Man forandrer seg litt på de årene, jeg husker at jeg gledet meg, men det ble en skuffelse.

Tramteateret ble også «avslørt» på mer enn en måte. Skuespillerne var aktivister langt ute på venstresiden, og seriene hadde politisk slagside som det meste på NRK. Det politiske klimaet snudde akkurat på denne tiden, det var en høyrebølge og jappetiden var på vei. Dessuten begynte de å bli gamle. Medlemmene av Tramteateret var «sekstiåttere», de fleste var født på 40-tallet, så i 1986 nærmet de seg 40 år, og i serien spiller de tenåringer.

De fikk heller ikke samme drahjelp av programmet som ble sendt tidligere på kvelden. På begynnelsen av 80 tallet var Halvsju veldig populært, i 1986 begynte interessen å tørke litt inn. Dessuten hadde den første serien samme sendetid som Professor Drøvel. En serie som «alle» så.

I 1986 fikk de heller ikke «drahjelp» av musikken. Rundt 1981 var Pelle Parafins Bøljeband ett «ekte» band som hadde hits som ble spilt på musikkprogrammer på NRK, som solgte mengder av plater og med konserter som fylte opp haller og kinoer rundt om i landet. (Ja jeg så dem selv i ca 1981). Dessuten var det en «norsk-på-norsk» bølge med Åge, Unit Five, Zoo, Mods, Asfalt og diverse punkeband. I 1986 hørte vi på a-ha og vi hadde fått nærradioer som ikke spilte Bøljebandet, i allefall ikke fra den nye serien.

Dessuten var vi nok bedre vandt i 1986 enn i 1981. Kabeltv hadde så vidt begynt å komme og parabol. Vi hadde nærradioer, vi kunne leie filmer på video og ikke minst andre tv-serier ble bedre år for år. Tramteateret sto nærmest på stedet hvil.

Nå har jeg vært kritisk, men etter å ha sett igjennom alle tre seriene nå så må jeg si at den siste serien kanskje er den morsomste. Bruk skip når de «spæller» i restauranten for musikken er ikke noe særlig og se bort fra handlingen. Konsentrer deg om selve «sketsjene», så er du kanskje enig med meg

Hemmelighetene i B-by

Hemmeligheten i B-By ble sendt mellom sesong 2 og 3 av Bøljebandet, i 1982 og er en merkelig serie som handler om narkotikamisbruk. Det er «barnevennlig» i den forstand at de ikke bruker sprøyter eller røyker, men bruker kapsler som de legger inn i bånd som de bærer rundt håndleddet. Og når abstinensene kommer så «må» de ha selleristenger som de nasker på nærbutikken.

Og musikken og kostymene er noe for seg selv. Musikk med blåsere og «psykedeliske» uniformer og «hard» sminke. Dessuten snakker musikerne ett absurd språk som heldigvis er tekstet. Det er vel litt Sergant Pepper inspirasjon her.

Bandbilde av B-By bandet
B-by bandet

Allikevel var det liten debatt rundt serien, foreldre flest fikk nok ikke med seg hva serien handlet om, og jeg tror heller ikke at de «voksene» på NRK fikk det helt med seg.

Jeg kan ikke huske at «B-by livet» som vi kalte den gikk i reprise, i alle fall ikke like ofte som de andre tre seriene og det tok også år før den B-by ble lagt ut på NRK sine nettsider. Jeg ser ikke bort ifra at det har en sammenheng med innholdet i serien. Men nå er det vel liten fare for at dagens 9-åringer setter seg ned alene og ser denne serien og vi som ser den for nostalgien sin del tåler det vel. Og serien finner du her.

Musikken ble utgitt på LP, men den er ikke gjenutgitt og du finner den heller ikke på Spotify. Noen av sangene fra serien havnet på en samleplate. Sjekk boksen under.

Skuespillere

Det var litt av en gjeng som var med, og mange hadde flere roller. I første omgang ramser jeg opp de mest fremtredende skuespillerne og den viktigste rollen deres. Linkene er til Wikipedia og der kan du evt. lese mer. I den første serien var det bare teaterets faste medlemmer som var med, pluss noen statister. I de tre påfølgende ble det flere og flere skuespillere utenfra, jeg lister opp noen av dem, men det var også flere innom

NavnI Pelle ParafinI B-by serien
Arne GarvangPelle ParafinFølling
John NyutstumoRonnyAdamsson
Anders RoggLeon LatexWalenzius
Billy JohanssonBilly BetongBackman
Anne NyutstumoRagna RekkverkKameliadamen
Thorsten DulsrudGuttorm Grevling—-
Henning WestengKåre Kelner (ses. 3)Renoire
Marianne KrognessSandra SalamanderVanja Grimm
Liv AakvikFrida FroskSara
Kine HellebustRandiRosalynn
Magne BruteigLærerenErnst Bernt
Helge Winther-LarsenBarry KonradWilliam Sinsen
Terje NordbyManus Div. smårollerBjørnstjerne
Per KjeveAudun AutomatGunnar Grim
Ikke medlemmer
Anita RummelhoffByheksen (Automat)
Anitra EriksenCindy (Restaurant)
Elsa LystadEnkefru Hoop (Restau)
Klaus HagerupPoliti (Restaurant)
Thea StabellSignora Dora (Restaur)

Kommentarer er stengt.